Plannen

Het Voorveld

Het Voorveld is ongeveer 70 bij 70 meter groot, dat is ongeveer een voetbalveld. Koeien van de buurman en later onze eigen schapen hebben hier lange tijd op gelopen. Het doel van Standing People is om dit grasland om te zetten naar natuur en daarmee een nieuw ecosysteem aan te leggen. Samen met The Weathermakers hebben we dit doel uitgewerkt.

We creëren een lokaal biodivers ecosysteem dat toekomstbestendig is. Dat betekent voor ons dat het Voorveld straks alle weersextremen aan kan. Zowel lang aanhoudende hitte en droogte als extreme neerslag in korte tijd. Als uitgangspunt voor het ontwerp betekent dit dat de waterkwaliteit van het meer erg hoog moet zijn en dat er gedurende het gehele jaar voldoende wateropslag in de grond en in het meer moet kunnen zijn. Met kleikamers en aardewallen is hieraan voldaan.

Het water in het meer is stromend. Na het oppompen stroomt het water van bovenaf via de aardenwal uit in de zogenaamde “wetlands” en daarna terug in het meer. In het wetland neemt het water silica mee. Dat zijn fijne deeltjes die in de kleigrond aanwezig zijn. In het meer zijn door ons een bepaalde soort algen (diatomeeën) uitgezet die zich voeden met deze silica. De diatomeeën zijn de “moedermelk” voor het ecosysteem. Zij zijn cruciaal voor de start van een ecosysteem. Het is bijna niet te geloven, maar deze kleine algen absorberen op onze planeet meer CO2 dan de bomen in het Regenwoud en in Siberië!

Verder zijn diverse waterplanten aangelegd als helofytenfilter, dient het meer als opslagbassin en zijn met takken en planten in de diervriendelijke oevers verschillende habitats gecreëerd voor allerlei diersoorten.

In het najaar gaan we starten met het eerste deel van aanplant van bomen, struiken en andere grondbedekkers. Een deel daarvan bestaat uit circa 1.800 stekjes vanuit het Tiny Forest.

Moestuin zonder onkruid

Zelfvoorzienend wonen kost tijd. Een moestuin met weinig onderhoud helpt dan enorm. We legden flink dik karton op het schrale gras en daarop zetten en we bakken van oud steigerhout. Die bakken vullen we vervolgens met een flinke laag compost. Dan zaaien en wachten tot de groenten gaan groeien. Met slechts een keer in de paar weken onkruid verwijderen, groeien deze groenten moeiteloos door.

Plant je eigen bos

Hoe mooi zou het zijn als mensen via Standing People ergens in Nederland een eigen stukje bos kunnen kopen of huren? En plek om met gelijkgestemden samen te komen, bomen te planten, hout te oogst of gewoon een kampvuurtje te maken? Deze droom koesteren we al een tijd. Voor meer info http://www.plantjeeigenbos.nl