Op zoek naar een nieuwe locatie

24 november 2019 Uncategorized 0

 

Na veel positief en goed nieuws nu helaas het bericht dat we stoppen met de natuurontwikkeling in IJsselstein. De weg is het afgelopen half jaar meerdere keren doodgelopen. We nemen alle lessen mee, nemen voorlopig afscheid van deze mooie locatie en gaan vol energie door met het zoeken van een nieuwe plek!

Voor een aantal van jullie zal dit een verrassend bericht zijn. Alles ging toch voorspoedig in IJsselstein? Dat klopt, er ging heel veel goed. De gemeente en de provincie werkten mee. Samen met onze landschapsarchitect en de Provincie, mochten we zelfs de wijziging van het bestemmingsplan inzetten! Maar de grondruil die we met Staatsbosbeheer wilden doen, lukte steeds maar niet. Hieronder leggen we nog even kort uit om welke plannen het ging.

Plan A – het grote plan

Het totale grondgebied waarover we met de boer een intentieovereenkomst hebben gesloten is 13 hectare groot. Het bestaat uit allemaal losse kavels en dat wilden we via de ruil aaneengesloten maken. Dan konden we het gehele gebied vergroenen, de grondverbetering in gang zetten, het ecosysteem verbeteren, plant je eigen bos oprichten en vier zelfvoorzienende Landschepen realiseren. Ook de natuurcamping, als vast onderdeel van het concept Farmflippen, zou erbij passen.

Met Staatsbosbeheer hebben we helemaal aan het begin van de zoektocht in IJsselstein contact gezocht. Dat bleek gelijk lastiger dan verwacht, maar aangezien onze doelstellingen heel dicht bij elkaar liggen hielden we steeds goede moed. Helaas zijn we nu twee jaar verder en zijn we nog steeds niet met hen tot overeenstemming gekomen. Na de afgelopen zomermaanden zijn we daarom overgegaan op Plan B.

 

Plan B – op kleinere schaal

Het grootste en mooiste stuk grond van de losse kavels is 6 hectare groot en ligt vlak aan de dorpsgrens van IJsselstein. Op deze plek zou een deel van het plan door kunnen gaan. Het vergroenen en de natuurcamping passen erop en dat geldt ook voor twee tot drie Landschepen. 

Een grondruil was dan niet meer nodig, dus vol goede moed gingen we met dit plan aan de slag. Het is ingediend bij de gemeente, zoals eerder ook plan A. Na een paar weken wachten kwam het antwoord: op deze locatie ziet de gemeente IJsselstein in de toekomst wel woningbouw, maar dit willen ze grootschaliger (met meer woningen) aanpakken. Standing People wil ongebruikte landbouwgronden vergroenen, natuurontwikkelen en zelfvoorzienende woningen realiseren. De plannen van de gemeente passen niet in ons groene toekomstbeeld en daarom gaan wij hiermee niet verder.

 

Nieuwe start in 2020

Natuurlijk is dit flink balen. Maar het betekent ook dat we veel geleerd hebben en dat we nu op zoek gaan naar nieuwe plekken. De tijden zijn verder in ons voordeel veranderd. Met de stikstofcrisis en de maatregelen vanuit het kabinet op komst, zijn we heel positief over het vinden van een nieuwe locatie!

De eerste helft van 2020 is dit dus het doel, vinden van een of meerdere kansrijke boerderijen of landbouwgronden die we kunnen Farmflippen. Het zoekgebied hebben we iets vergroot en alles rondom Utrecht, ook over de provinciegrenzen heen, is een optie. Er staan veel boerderijen leeg of in verval, daar moet toch een locatie voor ons tussen zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *