Beoordeling Provincie…

10 februari 2019 Update 0

 

Eind 2018 vertelden we dat de eerste vrijblijvende reactie van de Provincie goed nieuws was. We hebben daarna gesproken met hun projectleider en een landschapsadviseur en mochten het plan voor de Farmflip officieel ter beoordeling bij Ruimtelijke Ordening (RO) indienen. Dat hebben we in november gedaan en toen moesten we afwachten….

De afdeling RO bekijkt een ingediend plan op een aantal hoofdonderwerpen. In ons geval is gekeken vanuit Landschap, Recreatie, Ecologie, Archeologie, Mobiliteit en natuurlijk Ruimtelijke Ordening. Een van die adviezen is bijvoorbeeld dat we een landschapsarchitect moeten gaan inzetten. Maar de allerbelangrijkste conclusie is dat RO het toevoegen van drie tot vier woningen als mogelijk ziet! Dit is voor ons heel belangrijk omdat hierdoor de farmflip financieel haalbaar wordt. We hebben hiermee nu ten eerste de ruimte gekregen om 13 hectare akkers te gaan vergroenen en ten tweede kunnen we dit financieel rondkrijgen door onze Landschepen te bouwen!


MULTIFUNCTIONEEL

Om de levendigheid straks nog meer te versterken, is er een multifunctioneel gebouw bij de entree van het gebied opgenomen. We willen hiervoor containers gebruiken waarin een clubhuis voor de verenigingen, zoals Plant je eigen Bos, komt. Ook komt er een plek om voedsel te verkopen en willen we graag kleinschalige horeca in dit gebouw. Een klein terrasje, een vuurplaats, een pizzaoven, zoiets.

Deze ontmoetingsplek maakte onderdeel uit van het ingediende plan. Best spannend, omdat we geen idee hadden hoe hierop gereageerd zou worden. De Provincie vond het multifunctioneel gebouw te groot in omvang, het mag geen bedrijf worden en het moet ten dienste komen van de bovenlokale recreatie, maar…. het mag er komen! Een hele mooie toevoeging!

WINTERACTIES

In de winterse maanden dat we op de beoordeling van RO moesten wachten, zijn we rustig doorgegaan met aan aantal interessante gesprekken. We hebben onze plek in IJsselstein bezocht met  de amerikaanse Daniel Halsey. Daniel is een specialist in permacultuur, geeft les en ontwerpt groene biodiverse tuinen en complete ecosystemen over de hele wereld. Hij is vanaf het begin bij de farmflip betrokken en omdat hij toch in Nederland was, wilde hij graag IJsselstein bezoeken.

Ook hebben we John Liu ontmoet. Hij is de grondlegger van de Ecosystem Restoration Camps die op verschillende plekken in de wereld zijn opgestart. Via deze camps worden uitgestrekte verdorde gebieden (zie foto) met inzet van heel veel vrijwilligers weer helemaal groen gemaakt. John Liu zag het wel zitten om in IJsselstein ook een Restoration Camp te starten.

VOLGENDE MAAND

We gaan verder in overleg met de Provincie over welke landschapsarchitect we gaan inzetten. De ontwerpkaders moeten helder worden, zodat we de inrichting verder kunnen uitwerken. Bij de gemeente IJsselstein is de nieuwe wethouder gestart en met hem wordt nu een gesprek ingepland. Dit is door wisselingen inmiddels de derde wethouder die we gaan overtuigen. Ook gaan we aan de slag om een meer regionale functie in het plan te krijgen. Dat gaat dan om wandel- en fietsroutes, over de doelstelling van de verenigingen en over het multifunctioneel gebouw. Te gek allemaal en we zitten dus weer vol energie!

Schrijf je hier in voor deze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *